Goedkope cementtegels nodig? | Woon-Discounter.nl

Net als natuursteen tegels zullen onze Portugese tegels moeten worden geïmpregneerd. Laat u niet afschrikken door alle informatie. Het blijft heel eenvoudig, maar u dient zich wel aan de spelregels te houden. Het leggen en behandelen is slechts eenmalig. Daarna onderhoudt u de tegels zoals bij bijna alle vloeren. Lees alle informatie goed door.

 

Wanneer u er toch niet zeker van bent dat u het zelf kan doen, laat het leggen van Portugese tegels dan door een vakman of erkende tegelzetter met ervaring met Portugese tegels doen. Met het opvolgen van de juiste stappen van het stappenplan zult u een leven lang kunnen genieten van uw Portugese tegels.

 

Wanneer u dozen met Portugese tegels hebt raden wij aan om deze niet buiten te laten staan als het vochtig is. Als het niet anders kan dan de dozen waterdicht afschermen.

 

BENODIGDHEDEN

Benodigdheden leggen Portugese tegels

-       Voorstrijkmiddel

-       Flexibele tegellijm geschikt voor natuursteen

-       Voegsel geschikt voor natuursteen (watervast), bij voorkeur zilvergrijs

-       Tegelkruisjes van 1-2mm

-       Watergekoelde tegelzaag

-       Voegspaan, lijmbak, lijmkam 6-10mm

-       Luchtdoorlatende folie of kleurloos laken

 

Benodigdheden behandelen en reinigen Portugese tegels

-       HG (product 31) Natuursteen cement en kalksluier verwijderaar

-       HG (product 32) Natuursteen impregnerende beschermer

-       HG (product 48) Kleurverdieper voor graniet , hardsteen en andere natuursteen

-       HG (product 49) Natuursteen reiniger voedend

-       Verfroller, verfbakje, droge niet pluizende doek

-       Dweil, schrobber en emmer

 

Belangrijk om te weten over het impregneren van Portugese tegels of cementtegels

 

-       Voor het reinigen van de tegels tijdens het leggen  gebruikt u HG (product 31) Natuursteen cement en kalksluier verwijderaar.

-       Het is belangrijk  dat Portugese tegels 2x voor het voegen en 2x na het voegen worden geïmpregneerd worden.

-       Zorg voor iedere nieuwe behandeling dat de tegels schoon en droog zijn.

-       Voor het voegen gebruikt u HG (product 32) Natuursteen impregnerende beschermer. Na het voegen gebruikt u HG (product 48) Kleurverdieper voor graniet , hardsteen en andere natuursteen

-       Voor het periodiek onderhoud van de Portugese tegels gebruikt u HG (product 49) Natuursteen reiniger voedend

 

STAPPENPLAN

 

Voor u begint met leggen is kan het verstandig zijn om een legplan voor uw cementtegels te maken zodat u weet hoe het geheel er uit komt te zien. Zo komt u ook niet in de problemen aan bijvoorbeeld de andere kant of aan de randen van uw ruimte.

 

STAP 1

Zorg dat de ondergrond schoon en vlak is.  Portugese tegels kunnen worden verlijmd met flexibele lijm. Bij voorkeur witte lijm. Gebruik nooit sneldrogende lijm. De cementtegels mogen ook nooit in een cementbed worden gelegd omdat hier teveel vocht in zit waardoor er problemen ontstaan. Het kan zijn dat een voorstrijkmiddel nodig is om de aanhechting te versterken. Wij raden aan om tegelkruisjes van 1-2mm te gebruiken en een lijmkam van 6-10mm. Denk eraan om overtollige lijm en vuil direct te verwijderen van de tegel omdat deze tegels nog niet behandeld is en gevoelig voor vlekvorming. Zorg dat de lijm goed kan uitharden en drogen. Gebruik nooit de vloerverwarming om het droogproces te versnellen. Voor een mooie kleurnuance dient u de tegels uit verschillende doosjes met elkaar te mengen.

Het op maat maken van cementtegels is eenvoudig met een watergekoelde tegelsnijder of haakse slijper. Zorg ervoor dat u ook nu schoon werkt en direct na het slijpen de cementtegels schoon maakt om te voorkomen dat slijpsel in de toplaag trekt.

 

STAP 2

Na het lijmen dient u de vloer goed te reinigen met water (u kunt daarbij HG (product 31) Natuursteen cement en kalksluier verwijderaar toevoegen) Het reinigen kan het beste gebeuren met een spons of doek en een schrobber. Breng het water en de oplossing aan met een spons of doek. Vervolgens het oppervlak goed schrobben, 5 minuten laten inwerken en daarna nog een keer goed schrobben. Hierna het water en de oplossing verwijderen met een dweil en nadwijlen met een schoon water. De tegels mogen niet te nat worden dus wring de spons of doek steeds goed uit. Laat de vloer daarna goed drogen.

 

STAP 3

Impregneren met HG (product 32) Natuursteen impregnerende beschermer. Dit dient te gebeuren voordat u gaat voegen. Ook nu dient de vloer schoon en droog te zijn. Om te testen of de vloer goed droog is kunt u een paar uur een papiertje op de tegels leggen. Trekt het papiertje krom of word het vochtig dan is de vloer nog niet droog genoeg. Portugese tegels mogen nooit geïmpregneerd worden als er nog vocht in de vloer zit. Na het impregneren kan dit niet meer weg en kunnen er vlekken in de tegels komen door kalkafzetting. Voor het aanbrengen van de impregneerlaag kunt u een verfroller, verfbakje en een droge niet pluizende doek gebruiken. Breng de vloeistof gelijkmatig en in één richting aan met behulp van een verfroller. Vervolgens 5-10 minuten intrekken en daarna het overtollige materiaal verwijderen met een droge niet pluizende doek. Laat na het aanbrengen de vloer helemaal drogen en herhaal deze stap nog een keer zodat u de vloer 2x geïmpregneerd hebt met  HG (product 32) Natuursteen impregnerende beschermer. Pas wanneer de vloer helemaal droog is kunt u verder gaan met de volgende stap.

 

STAP 4

Voor het voegen kunt u het beste een watervast voegmiddel gebruiken speciaal voor natuursteen in de kleuren zilvergrijs, grijs of jasmijn wit. Gebruik nooit een donker (antraciet) kleurige voeg. Zorg ervoor dat het voegsel de juiste dikte is en niet te dun. Het overtollige voegsel direct van de toplaag verwijderen tijdens het voegen. Na ongeveer 1 uur, wanneer de toplaag van de voeg droog is kunt u de vloer reinigen met water en HG (product 31) Natuursteen cement en kalksluier verwijderaar. Tijdens het reinigen geen overvloedig water gebruiken en de dweil goed uitwringen en regelmatig het water verschonen. U kunt ook een schrobber gebruiken. Laat de vloer goed drogen.

 

STAP 5

U kunt de vloer nu nog 2x impregneren met HG (product 48) Kleurverdieper voor graniet , hardsteen en andere natuursteen. Eerst de vloer weer reinigen en volledig laten drogen. Daarna met een roller aanbrengen en laten intrekken, na ongeveer 5-10 minuten inwrijven met een schone niet pluizende doek. Overtollig materiaal grondig verwijderen met een droge doek.

 

STAP 6

Om de tegels goed te onderhouden is het aan te raden om ongeveer 1x per week HG (product 49) Natuursteen reiniger voedend te gebruiken. 50 ml oplossen in 5 liter lauw water. Tijdens het dweilen regelmatig de dweil goed uitspoelen en in de gemaakte oplossing. De vloer niet nadweilen maar uit zichzelf laten drogen.

  

TIPS

 

-       Lees de instructies op de verpakkingen goed door

-       Werk schoon en in een goed geventileerde ruimte

-       Volg de stappen in de juiste volgorde en werkwijze

-       Gebruik nooit de vloerverwarming tijdens de behandeling

-       Mix de tegels uit verschillende doosjes tijdens het leggen

-       Gebruik voor het afdekken van de vloer luchtdoorlatende folie of een kleurloos laken. De vloer nooit afdekken met stucloper, plastic of karton.

-       Gebruik nooit middelen op de vloer die zuren bevatten zoals allesreiniger, sanitairreiniger, chloor en bleekmiddel. Deze beschadigen de Portugese tegels

-       Voor het afdichten van bijvoorbeeld naden in de badkamer gebruikt u altijd zuurvrije kit.

-       Laat beide impregneermiddelen niet te lang op de tegels indrogen. Na 10 minuten goed inwrijven.

-       Laat de vloer tussen de behandelingen goed drogen.

 

 

Bovenstaande informatie is puur informatief en aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Desondanks kunnen afwijkingen in vorm en kleur, zoutuitslag, kalkuitslag of een bepaalde mate van craquelé voorkomen. Al deze zaken zijn inherent aan cementtegels en dienen derhalve als normaal en karakteristiek te worden beschouwd.

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.